Халуун цай хорт хавдар үүсгэдэг

235

Олон улсын шинжлэх ухааны группээс халуун цай хэрэглэх нь хоол боловсруулах замын хорт хавдар үүсэх, хүндрэх эрсдэл нэмэгдүүлдэг болохыг тогтоожээ.

Эрдэмтэд 40-75 насны 50 мянга гаруй хүний хоолны зуршлыг дунджаар 10 жил ажиглажээ. Энэ хугацаанд 317 оролцогч хоол боловсруулах замын хорт хавдартай болсон байна.

Эрдэмтэд өдөр бүр 60°C-аас дээш температуртай 700 мл-ээс их хэмжээний цай, шингэн хэрэглэх нь энэ өвчлөлийн эрсдэлийг 90 хувиар нэмэгдүүлдэг гэсэн байна. Тиймэс хорт хавдраас зайлсхийе гэвэл халуун ундаагаа хөргөж байгаад уухыг зөвлөжээ.

Эх сурвалж: www.eurekalert.org


URL:

Сэтгэгдэл бичих