Хятад солонгос хоолны газрууд хоолоо хэрхэн бэлтгэдэг вэ
Миний нэг танил залуу Солонгост хэдэн жил ажиллаад нутагтаа ирсэн хойноо Улаанбаатар хотын нэлээд хэдэн Солонгос хоолны газар туслах тогоочоор ажиллаж байсан юм байна. Тэрээр Солонгос явахаасаа өмнө Хятад хоолны газруудад олон жил ажилласан бөгөөд хожим Хятадуудтай хамтарч Хятад хоолны газар нээн ажиллуулсан боловч Хятад тогоочтой удаа дараа муудалцаж улмаар тухайн хоолны газрын бузар булхайг илчилж байсан ч одоо хэр нь ажилласаар байгаа гэнэ.
Монголын цагдаагийн жижиг хурган даргаас эхлээд хурандаа хүртлээ хятад, солонгос хоолны газруудаар явж ууж идэж дарвиж байдаг тул мянга матаад ч нэмэргүй өөрөө л хохирч байсан гэнэ. Тэрээр надад хүсэлт тавьж Монголчууддаа Солонгос, Хятад хоолны газруудын талаар сэргэмжлүүлье гэсэн үүднээс энэ нийтлэлийг бичих шаардлагатай болов.
Солонгос эзэн, түүний найзууд болох Монголын цагдаагийн эрхэмүүдээс хэдий болгоомжилж байсан ч нэр ус дурдахгүй гэсэнд бүх болсон явдлыг ярихаар шийдэв. Ингээд түүний хэлсэн ярьсан тэмдэглэн авч шууд нийтэллээ. Хятад, Солонгос хоолны газруудын нийтлэг, зүйлс болон, зөөгч, тогооч, эздүүдийн муу санаа бузар үйлдлүүд маш их. Бүүр хэлэхэд хэл хальтармаар даа. Тэд хоолны газартаа сайн, муу 2 янзын хоолны материал цуглуулдаг. Сайн нь ойлгомжтой учир мууг нь дурдая!
Хүнсний захаас туранхай ямаан мах, хятад хөлдүү төмс, Хятад байцаа, лууван, нохойн мах , үхрийн туранхай мах, хятад сонгино, ямар ч шинжилгээгүй үхсэн гахайн мах, хятад цагаан будаа зэргийг маш хямдаар авна.
За ингээд хэрхэн боловсруулалт хийдэг вэ?
Цагаан будаагаа халуун усанд хийж 2 хонуулаад агшаана. Ямаа, үхэр, нохойн махыг хамтад нь татаж, амтлаад бөөрөнхий мах болгон хөлдөөнө. Хөлдүү төмс сонгиныг бол шууд хүйтэн усанд сойж хэсэг байлгаад дараа нь хоолондоо хэрэглэдэг. Хамгийн гол энэ бүгдийг халуун ногоотой хоолууд болон өөрийн өвөрмөц амттай канжан, сармис, твэнжан, кочүжан зэрэг амт оруулагчтай хоолнуудад л хэрэглэдэг юм байх. Мөн махаа Содатой усанд хонуулж хөөлгөдөг арга нэлээд түгээмэл гэнэ. /МАМА СОЛОНГОС ХООЛНЫ ГАЗРААС ГАРСАН БАС НЭГ ЖООМ/
Харин Солонгост иймэрхүү үзэгдэл нь дээр үед их байсан болохоор Солонгос хүмүүс их сайн мэддэг учраас бүх ногоо, махыг жинхэнээр нь хийдэг. Аль болох шарсан, хуурсан хоолны захиалга их авахыг хичээдэг нь хоолны муу материалыг нуух боломж болдог юм байна.
За энийг бол угаас хүмүүс гадарладаг болсон байх.
Харин таны нүднээс далдуур тэд юу хийдэг вэ?
Ихэнх хятад, солонгос тогооч нар хоол захиалга удаад нэхэгдэхэд маш дургүйцдэг. Тэд дургүйцлээ олон аргаар илэрхийлдэг. Мөн шалгалт, байцаагч, цагдаад нар юм уу ямар нэг байдлаар үнэгүй хоол хийхээр бол бөөн уур дүргүйцэл болно. Тэд ёстой нохойн махыг хонины мах болтол нь туранхай махыг тугалын мах болтол боловсруулж чаддаг авьяастай гэнэ. Хоолныхоо махыг хуурч байхдаа л нус цэрээ хийх, бэлэг эрхтэнийхээ үсийг хийх, нулимах оготоно хулгананы мах холих зэрэг бөөлжис хүргэсэн үйлдлийг хийнэ. Хоолны үлдэгдэл ашиглах бол энүүхэнд.
Тэр байтугай хятад хоолны газар орж ирсэн Монголын алдартай нэгэн бүсгүйн хоолонд үрийн шингэнээ хийж байсан удаа бий гэнэ.
Тэгээд эдгээр бузарлагдсан хоолыг үйлчлүүлэгч амтархан идэж байхыг хараад маш их дооглож баясдаг гэнэ дээ. Мөн хоолонд бор цаас жижиглэж хийх, төмс, лууван, байцааны хальс хийх, муудсан мах хийх, муудсан өндөг хийх, байцааны гол хийх зэргээр хоолоо арвин болгодог юм байна. Твэнжангүг, миёгүг, соллонтан, калбитан, кимчижигэ зэрэг шөлнүүдийг жинхэнэ хоолны шавхрууг шүлс, цэр, шээсээрээ амтлаад халуун ногоотой хийдэг гээд хэлчихэд хол зөрөхгүй. Мөн гар угаасан усаараа шөлөндөө их хийнэ.
Хятад хоолны газрууд бол голдуу хужаа нараасаа хүнсний ногоогоо авдаг. Тэд нар нь ногоогоо баас шээсээрээ борддог.
Хэрэв үйлчлүүлэгч зөөгчийг загнаж зандарвал зөөгч нар ч мөн адил хоолонд нь шүлсээ хийж хутгах, нулимах, хумсныхаа хирийг хийх энүүхэнд байдаг гэнэ. /ХЯТАД ЛУУ РЕСТОРАНЫ ХООЛНООС ГАРСАН ЖООМ ГЭНЭ/
Монголын нэртэй 2 бөх, 2 улс төрч, 4-н залуу хүүхэнтэй наргихаар орж ирэхэд нь хоолонд бүүр бөгсөө ухаж байгаад хатсан баасаа хийгээд дараа нь шээсээ дусааж(шар буурцагны жан нь яг шээс шиг амттай), арван хэдэн жоом бяцалж махтайгаа хуураад зогсож байсан хужаа тогоочийг цохиод унагасан чинь цагдаа дуудсан гэнэ. Тэгээд цагдаад болсон явдлыг хэлтэл хужаа эзэн нь харин буцаагаад хулгайн хэрэгт гөрдөж олон өдөр цагдаагаар явуулсан гэнэ.
Солонгос хужаа тогооч нар яг адилхан араншинтай.
Нэгэн солонгос залуу танай Монголчуудын Солонгосоос наашаа явуулдаг мөнгөнөөс 5 дахин илүү мөнгийг бид пиво, караоке, саун, зочид буудал зэргээс олж Солонгос руугаа явуулдаг. Монгол улсад жуулчнаар ирж байгаа Солонгосууд Кореа Айраар ирж Солонгос буудалдаа бууж, Солонгос хоолоо идэж, Солонгос пивоо ууж, Солонгос караоке-даа наргиж Солонгос саундаа суудаг.Зөвхөн Монгол охидуудтай сексдэх гэж багахан мөнгө зарцуулдаг гэж хэлж байж. Бодмоор л асуудал. Хужаа хоолны газрууд хууль бусаар хятад архинуудаа зардаг бол Солонгос хоолны газрууд солонгос пиво. сөөжүүгээ их зардаг нь үндсэн орлого нь болдог гэнэ.
Ер нь бол хоолны газар нэртэй баар ажилладаг л юм байна. Мэргэжлийн хяналт, дүүргээс хүмүүс ирж шалгасан болоод архи дарс, элдэв хоолоор дайлуулаад л гардаг болохоор эдгээр газрууд ингэж дургих нь аргагүй буй за.
Дашрамд хэлэхэд эдгээр бусармаг үйлдлүүдийг Даяар Монгол, Хөх Монгол бүлгэмүүд эрт илрүүлж нэлээд олон газруудыг гаднах хаягнаас эхлээд доторх тавилгууд нь хүртэл түйвээж байсан гэнэ. Харамсалтай нь Солонгос, Хятадуудыг өмөөрөх цагдаагийнхан тэдний нэлээд олон гишүүдийг баривчласнаар энэхүү тэмцэл зогсож Солонгос, Хятад хоолны газрууд оодорчээ. За тэгээд Солонгос, Хятад хоолны газруудаар явж үйлчлүүлэхээс өмнө энэхүү нийтлэлийг сайн санаж анхаарал болгоомжтой байхыг хүсье!
Жич: сануулахад:
Хятад, Солонгосууд Монголчуудын генийг сүйтгэх гэж хүнсний дайн зарласан гэсэн яриа байдаг. Тийм ч байж болох. Хятад, Солонгос хүнснээс байнга хорт бодис илэрч байдаг. Хятад ногоо бол хорт хавдар үүсгэдэг. Чухам өөр мөнгөн ус, цацрагт идэвхт бодис, элдэв химийн ямар ч хороор хордуулж байгааг бид яаж мэдэх билээ. Солонгос, Хятадуудад бидний газар нутаг л хэрэгтэй. Тиймдээ 3хан сая хүнийг 20 хон жилийн дотор ген, эрүүл мэндээр нь хордуулаад сөнөөчих арга хятадуудад бий.
Сүүлийн үед Монголд элдэв хорт хавдар, гаж төрөлт, төрөлхийн хүндэвтэр элдэв өвчин мэдэгдэхүйц нэмэгдсэн. Солонгосууд эрүүл хүнсэндээ анхаарч Монголын эрүүл тал газар хүнсний ногоогоо базаах гэж байна. Гэтэл Монголчууд эх орондоо тарьсан ногоогоо хятад руу гаргаад эргүүлээд Хятад ногоо оруулж ирээд, хурааж авсан будаагаараа спирт нэрээд ард түмнээ архиар угжиж байна. Бүүр архины мөнгийг Засгаас ард түмэндээ сар бүр тараагаад өөрсдийн архины хувийн үйлдвэрүүдэд орлого болгож байна.
Монголчуудаа сэрэгтүн! Болгоомжлохтүн!
Эх сурвалж: Эрүүл Монгол Хөдөлгөөн
URL: