Энэ бүтээгдэхүүн бол хорт хавдар үүсгэгчдийн нэг
Энэ мэдээлэл таныг шоконд оруулж ч магадгүй. Гэхдээ та үүнийг заавал мэдэж байх ёстой. Таны хамгийн дуртай хүнсний бүтээгдэхүүнүүдийн нэг болох “зайдас” асар их хорт бодисууд агуулдаг гэдгийг мэдэх үү? Зайдас ямар их хортой вэ гэдгийг хүмүүс тэр бүр сайн мэддэггүй. Уламжлалт зайдсыг тахианы мах, үхрийн мах юмуу гахайн махаар хийдэг. Зайдасны мах тийм ч сайн чанарын мах биш ба зайдас хийхэд шийр, арьс шир, өвдөл цөвдөл ашигладаг байна. Хүчин чадал ихтэй махны машин юуг ч жижиглэж чадна. Энэ холион бантангаар таны дуртай зайдсыг хийдэг гээд бодоод үз дээ?. Төсөөсөгдөж байна уу? Мах, өвдөл цөвдлөөс гадна шаардлагатай амтыг гаргаж авахын тулд зайдас руу янз бүрийн нэмэлт бодисууд хийдэг. Цардуул, шар буурцаг, глютамат натри, давс гэх мэт… Зарим төрлийн зайдас бусад зайдаснуудаас юугаараа ялгардаг вэ гэдгийг та одоо мэддэг боллоо. Хамгийн гол нь нэмэлт бодисуудаараа… Хиамны төрлийн бүтээгдэхүүнүүдтэй хамт та маш их глютамат натри иддэг. Хиам, зайдасны ягаан өнгийг тодорхой төрлийн жижиг цохны далавчны хуягийг кальцижуулсан сода юмуу аммиаканд чанаж бэлтгэсэн будгаар гаргадаг. Бидний мэдэхгүй олон нэмэлт бодисууд зайдсанд ордог ч энэ бодисуудын талаар шошгон дээр нь дурьддаг ч үгүй ажээ. Саяхны судалгаагаар хиамны төрлийн бүтээгдэхүүнүүд хүний эрүүл мэндэд маш аюултай нөлөөтэй ба эдгээр нь элэгний хорт хавдар үүсгэх магадлалыг 67%-иар ихэсгэдэг гэсэн байна. Мах комбинатуудад ашиглагддаг олон хортой нэмэлт бодисуудын дунд маш аюултай нитрит, нитрат бодисууд ч бий. Чухам энэ бодисууд л ходоодны хавдар, нойр булчирхай, гэдэсний хавдар, бөөрний хавдар үүсгэх гол шалтгаануудын нэг болдог. Хорт хавдрын хүрээлэнгийн судалгаагаар өдөрт ганц ширхэг зайдас идэхэд л шулуун гэдэсний хорт хавдар тусах магадлал 21%-иар ихэсдэг гэдэг нь тогтоогджээ.
Эх сурвалж: makataka.ru
URL: