Хүнсний аюулгүй байдлыг хуулиар зохицуулна
УИХ-ын гишүүн Х.Болорчулуун, М.Билэгт, Ц.Даваасүрэн нар өнөөдөр /2016.12.16/ Хүнсний тухай хуульд өөрчлөлт оруулах тухай хуулийн төслийг Монгол Улсын Их Хурлын дэд дарга Ц.Нямдоржид өргөн барилаа.
Монгол Улсын хүн амын тоо цөөн, байгалийн арвин баялаг нөөцтэй тул дотоодын хүнсний хэрэглээг ямарваа нэгэн генетикийн өөрчлөлтөд ороогүй, экологийн цэвэр бүтээгдэхүүнээр хангах бүрэн боломжтой. Иймд дэлхийн олон улс хэрэглэхээс татгалзаж буй баталгаагүй хүнсний бүтээгдэхүүний хэрэглээнд хязгаарлалт тавих эрх зүйн орчныг боловсронгуй болгож, хувиргасан амьд организмаас гаралтай хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэл, импортод хяналт тавих зайлшгүй шаардлагатай байгаа тул уг хуулийн төслийг санаачлан боловсруулжээ.
Хүнсний тухай хуульд өөрчлөлт оруулах тухай хуулийн төсөл 3 зүйлтэй юм. Төслийн 1 дүгээр зүйлд хувиргасан амьд организмаас гаралтай хүнсний бүтээгдэхүүн, түүхий эдийг тариалах, үйлдвэрлэхийг хориглох болон импортын стандартыг тогтоох тухай, төслийн 2 дугаар зүйлд хувиргасан амьд организмаас гаралтай хүнсэнд тавих хяналтын тухай, харин төслийн 3 дугаар зүйлд дагаж мөрдөх хугацааг 2017 оны 01 дүгээр сарын 01-ний өдрөөс эхлэн дагаж мөрдөхөөр тусгасан байна. Хувиргасан амьд организмаас гаралтай хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэл болон импортод тавих хяналтыг Хүнсний бүтээгдэхүүний аюулгүй байдлыг хангах тухай хуулиар зохицуулна.
Хуульд дээрх өөрчлөлтүүдийг оруулснаар иргэдийн эрүүл мэнд, хүнсний аюулгүй байдлын баталгааг хангах, найрлагадаа хувиргасан амьд организм агуулсан буюу генетикийн өөрчлөлттэй хүнс хэрэглэснээр урт хугацааны дараа илэрч болзошгүй эрсдэлээс сэргийлэх юм гэж УИХ-ын Тамгын газрын Хэвлэл мэдээлэл, олон нийттэй харилцах хэлтсээс мэдээлэв.
URL: