Монгол эм: ”Дөрвөн шимтийн тан” хийх арга

Монголын уламжлалт анагаах ухаанд “Борви, тойг, далны маяа” гурван ясыг буцалгаж шөлийг нь уухад “Гурван шимтийн тан” гэнэ. Энэ гурав дээр ахар сүүлний ясыг нэмэхэд “Дөрвөн шимтийн тан” болно. Биеийн хий дарах ядаргаа тайлах онцгой чанартай. Чөмөгний химийн найрлагыг Уламжлалт анагаах ухааны хүрээлэнгээс судалж гаргаснаар чөмөгний химийн холбоо бэлгийн гормоны химийн холбооноос хоёрхон холбооны зөрүүтэй байдаг нь батлагджээ. Үүнийг манай монголчууд мэддэг байснаас бага насны хүүхдэд “Нусгай болно” гэж чөмөг идүүлдэггүй, харин хөгшид чөмөгний ясаа цайнд чанаж байнга хэрэглэдэг байжээ. Энэ нь кальци яснаас авах, дархлаа сайн байлгах, залуу байх чухал ач холбогдолтой юм.

Энэ яснуудыг 10-15 цаг чанаж шөл гаргаж хэрэглэдэг. Чанахдаа жижиг газын плитка дээр чанадаг. Буцлангуут нь галыг багасгаж хамгийн бага дээр тавина. Удаан буцалгахад доорх зурган дээрх шиг яснууд нь бутраад салчихдаг. Уусны дараа хамаг биений хөлс гарч бие маш сайхан амардаг. Ясны химтэй хэсгээс нь кальци нь тэр чигтээ шөлөндөө уусна.

Ээж аавдаа настайчуулдаа хийж өгөөрэй.


URL:

Сэтгэгдэл бичих