Бохиноос татгалз…
Монголчууд бидний өдөр тутмын хэрэглээ болсон нэг зүйл бол яах аргагүй бохь. Стиморол, орбит, минтос… гэх мэт бохийг манайхан өргөн хэрэглэдэг…
Бохийг шүд цэвэрлэдэг, шүд цоорох өвчнөөс сэргийлдэг гэж хэрэглэгчид ихэнхдээ ташаа ойлгодог боловч үнэн хэрэгтээ сөрөг нөлөө нь хамаагүй илүү гэнэ. Иймд аль болох бохь хэрэглэхгүй байхыг эрдэмтэд зөвлөж байна.
Бохь нь хүний биед аюулт өвчин үүсгэгч хамгийн хортой бодисуудын нэгдэл аж. Хамгийн нэртэй брэнд бохины найрлаганд ч сорбитол, ксилитол, маннитол, мальтитол, бохины үндэс, глицерол, байгалийн болон хиймэл амт оруулагч, аспартам-ацесульфам, будагч бодис, техникийн ионол, хүчил агуулагддаг байна.
Бохь зажлах тоолонд бидний тархи “хоол хүнс биед орж ирж байна” хэмээн хууртагддаг. Тиймээс тархи ходоод, цөс, хоол боловсруулах бусад эрхтэнд хоолондоо бэлтгэх дохио өгдөг. Ингээд шүлсний болон нойр булчирхай нь хоол шингээхэд шаардлагатай энзимээ боловсруулж эхэлнэ. Энэ ферментийг байнга ялгаруулснаар хоол шингээх явц удааширдаг. Үүний улмаас жинхэнэ хоолоо идэх үед бие махбод шингээж чадахгүйд хүрдэг байна.
Мөн бохь нь амны хөндийг цэвэрлэдэггүй. Харин бохинд ямар ч сайн тал байхгүй. Химийн бодисоор бүтээгдсэн энэ хүнс нь шүдэнд ч сайн биш аж. Тиймээс зар сурталчилгаанд бүү итгэ. Мөн амны үнэрээ дарахын тулд эрүүл мэндээрээ битгий тоглоорой.
Бохь нь хүчил болон шүлтийг тэнцвэржүүлдэг гэж үйлдвэрлэгчид ярьдаг. Гэхдээ бохь нь амны хөндийн хүчил, шүлтийн хэмжээг багасгахад зориулагдаагүй юм. Бохь зажилж эхлэхэд эхний 2-3 минутад амны хөндийн эрүүл байдлыг тэнцвэржүүлдэг шүлсний булчирхай идэвхжиж эхэлдэг байна. Амны хөндийн хүчлийн хэвийн хэмжээ тухайн үед ямар хоол хүнс идсэнээс шалтгаалан түр зуур өөрчлөгддөг ажээ. Гэхдээ бие организм өөрөө хүчил, шүлтийг тэнцвэржүүлэх чадвартай бөгөөд бохь нь ямар нэг байдлаар нөлөөлөх боловч өдөржин шөнөжин зажилсан тохиолдолд л нөлөөлөх гэнэ. Иймээс бохь хүчил, шүлтийг тэнцвэржүүлдэг гэдэг нь зүгээр л бүтээгдэхүүнээ гүйлгэх гэсэн сурталчилгаа юм.
Мөн түүнээс гадна бохь нь амны хөндийн хүчлийг багасгаснаар шүд хорхойтохоос сэргийлдэг гэж сурталчилдаг. Гэхдээ хүчил, шүлтийн хэмжээ нь бичил биетүүдийн үүсгэдэг шүдний өвчнөөр өвчлөх магадлалыг багасгадаггүй байна. Бичил биетүүд нь шүдний паалан болон буйлыг гэмтээдэг ажээ.
Бохь эсвэл ногоо зажилж байх үед зөвхөн шүдний өнгөн хэсгийг цэвэрлэдэг байна. Харин шүд завсраараа хорхойтдог учраас бохь зажлах нь шүд хорхойтохоос сэргийлдэг гэдэг бол харьцангуй ойлголт юм.
Зарим хүмүүсийн зажлах булчин нь хэт хөгжсөн байдгаас шүднийх нь паалан унадаг ажээ. Тэдэнд бохь зажлахыг хориглодог байна.
Мөн түүнээс гадна буйл суларч, шүд хөдөлгөөнтэй болсон бол бохь зажилж огт болохгүй бөгөөд хэрвээ зажилбал шүд унана.
Тэрчлэн ходоод гэдэсний өвчтэй хүн бохь зажлах хориотой. Бохь нь гэдэсний салст бүрхэвчийг цочроодог байна. Бохийг амандаа хиймэгц бие махбодь түүнийг хоол хүнс мэт хүлээж авдаг учраас гэдэс цочирч үүний улмаас ходоодны шарх болон үрэвсэл үүсэх магадлалтай. Бохинд агуулагддаг хлорофилл (Е140), бутилгидрокситолол (Е321) зэрэг бодис гааны нэгэн адилаар харшил үүсгэж болзошгүй. Зарим нэг бохинд агуулагддаг амуу соёолж нь артерийн судасны даралтыг нэмэгдүүлж, цусан дахь калийн хэмжээг багасгадаг байна.
Удаан бохь зажилж шүлс их хэмжээгээр ялгардаг болсноос хойш хэсэг хугацаа өнгөрсний дараа шүлс улам бүр багасдаг. Энэ нь хоол боловсруулах эрхтэнд маш муу юм. Хоол хүнсийг боловсруулахад зайлшгүй хэрэгтэй шингэн болон ферментүүдийг хангалттай хэмжээгээр авч чаддаггүйн улмаас идсэн зүйл ходоод рүү хатуу бүхэл хэвээрээ ордог байна. Үүний улмаас ходоодны үрэвсэл, шарх үүсдэг ажээ.
Хүнсний үйлдвэрлэлд ашигладаг нэмэлт бүтээгдэхүүнүүдийг нийтэд нь Е үсгээр тэмдэглэдэг
Е101 – E180 нь хүнсний будагч бодисууд
Эдгээр бодис нь бүтээгдэхүүний хүссэн өнгөөр будах, эсвэл боловсруулалтын үед алдагдсан өнгийг нь дахин сэргээх зорилгоор ашигладаг. Жишээлэхэд, хиамын чанах үед мах саарал өнгөтэй болно. Тэгэх ч ёстой. Гэвч саарал өнгөтэй хиам нь худалдан авагчид таашаадаггүй, борлуулалт нь муу байдаг тул будагч нэмж улаан ягаан өнгөтэй болгодог. Гэхдээ бета каротин гэх мэтийн биологийн гаралтай будагчид бас байдаг. Ийм будагчийн нөлөөгөөр жишээлэхэд, лууван байгалиасаа улаан өнгөтэй болдог.
E200 – E229 нь консервантууд буюу хадгалалтын хугацааг уртасгадаг бодисууд. Элдэв мөөгөнцөр, нянгийн үржлийн дарамтлах замаар бүтээгдэхүүнийг муудахаас сэргийлдэг.
E300 – E399 нь антиоксиданд, исэлдэхээс сэргийлэгч бодисууд. Бүтээгдэхүүнийг гашилж, исэлдэн өнгө нь муудахаас хамгаална. Заримдаа С витамин, Е витамин гэх зэрэг байгалийн нэгдлүүд байдаг бол заримдаа химийн аргаар гаргаж авсан бодисууд байдаг.
E400 – E499 нь тогтворжулагч бодисууд. Бүтээгдэхүүний нягтрал алдагдахаас сэргийлэх наалдамтгай, нийлэмтгий чанарыг нь нэмэгдүүлнэ.
E500 – E599 нь эмульгаторууд. Эдгээр бодисууд нь ус ба тос гэх мэтийн байгаль дээр хэзээ ч нийлдэггүй шингэнийг нийлүүлсэн нэгэн жигд шингэн гаргаж авахад тусладаг. Мөн хөвсгөр болгодог.
E600 – E699 нь амт, үнэрийг хүчтэй болгогч бодисууд. Өөрөөр хэлбэл ийм бодисуудыг нэмсний дараа бүтээгдэхүүний үнэр, амт нь хадгалалтын явцад алдагдана гэж айлтгүй.
E900 – E999 гялалзуулагч бодисууд. Бохь гэх мэт зарим бүтээгдэхүүнийг харахаар нэг их гоё гялалзаад байдаг даа? Гурил г.м. бүтээгдэхүүний чанар алдагдахаас сэргийлнэ.
Е1000 нь сүүлийн үед гарч ирсэн шинэ нэмэлтүүд.
Сав баглаан дээрх тэмдэглэгээ | Үйлчилгээ | Сав баглаан дээрх тэмдэглэгээ | Үйлчилгээ | Сав баглаан дээрх тэмдэглэгээ | Үйлчилгээ | Сав баглаан дээрх тэмдэглэгээ | Үйлчилгээ |
Е 102 | Аюултай | Е 180 | Аюултай | Е 280 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 463 | Ходоодны хямрал үүсгэгч |
Е 103 | Хориглогдсон | Е 201 | Аюултай | Е 281 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 465 | Ходоодны хямрал үүсгэгч |
Е 104 | Сэжиг бүхий /хоргүй нь батлагдаагүй/ | Е 210 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 282 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 466 | Ходоодны хямрал үүсгэгч |
Е 105 | Хориглогдсон | Е 211 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 283 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 477 | Сэжиг бүхий /хоргүй нь батлагдаагүй/ |
Е 110 | Аюлтай | Е 212 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 310 | Арьсны тууралт | Е 501 | Аюултай |
Е 111 | Хориглогдсон | Е 213 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 311 | Арьсны тууралт | Е 502 | Аюултай |
Е 120 | Аюултай | Е 214 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 312 | Арьсны тууралт | Е 503 | Аюултай |
Е 121 | Хориглогдсон | Е 215 | Өмөн үүсгэгч | Е 320 | Холестерин | Е 510 | Онц аюултай |
Е 122 | Хоргүй нь нотлогдоогүй | Е 216 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 321 | Холестерин | Е 513Е | Онц аюултай |
Е 123 | Онц аюултай, хориглогдсон | Е 219 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 330 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 527 | Онц аюултай |
Е 124 | Аюултай | Е 220 | Аюултай | Е 338 | Ходоодны хямрал үүсгэж болзошгүй | Е 620 | Аюултай |
Е 125 | Хориглогдсон | Е 222 | Аюултай | Е 339 | Ходоодны хямрал үүсгэаж болзошгүй | Е 626 | Гэдэсний хямрал үүсгэж болзошгүй |
Е 126 | Хориглогдсон | Е 223 | Аюултай | Е 340 | Ходоодны хямрал үүсгэж болзошгүй | Е 627 | Гэдэсний хямрал үүсгэж болзошгүй |
Е 127 | Аюултай | Е 224 | Аюултай | Е 341 | Ходоодны хямрал үүсгэж болзошгүй | Е 628 | Гэдэсний хямрал үүсгэж болзошгүй |
Е 129 | Аюултай | Е 228 | Аюултай | Е 343 | Ходоодны хямрал үүсгэж болзошгүй | Е 629 | Гэдэсний хямрал үүсгэж болзошгүй |
Е 130 | Хориглогдсон | Е 230 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 400 | Аюултай | Е 630 | Гэдэсний хямрал үүсгэж болзошгүй |
Е 131 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 231 | Арьсанд хортой нөлөө үзүүлдэг | Е 401 | Аюултай | Е 631 | Гэдэсний хямрал үүсгэж болзошгүй |
Е 141 | Хоргүй нь нотлогдоогүй | Е 232 | Арьсанд хортой нөлөө үзүүлдэг | Е 402 | Аюултай | Е 632 | Гэдэсний хямрал үүсгэж болзошгүй |
Е 142 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 233 | Аюултай | Е 403 | Аюултай | Е 633 | Гэдэсний хямрал үүсгэж болзошгүй |
Е 150 | Хоргүй нь нотлогдоогүй | Е 239 | Арьсанд хортой нөлөө үзүүлдэг | Е 404 | Аюултай | Е 634 | Гэдэсний хямрал үүсгэж болзошгүй |
Е 151 | Арьсанд хортой нөлөө үзүүлдэг | Е 240 | Е 405 | Аюултай | Е 635 | Гэдэсний хямрал үүсгэж болзошгүй | |
Е 152 | Хориглогдсон | Е 241 | Хоргүй нь нотлогдоогүй | Е 450 | Ходоодны хямрал үүсгэж болзошгүй | Е 636 | Аюултай |
Е 153 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 242 | Аюултай | Е 451 | Ходоодны хямрал үүсгэж болзошгүй | Е 637 | Аюултай |
Е 154 | Гэдэсний хямрал, даралтанд нөлөөж болзошгүй | Е 249 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 452 | Ходоодны хямрал үүсгэж болзошгүй | Е 907 | Арьсны тууралт үүсгэж болзошгүй |
Е 155 | Аюултай | Е 250 | Даралтанд нөлөөлж болзошгүй | Е 453 | Ходоодны хямрал үүсгэж болзошгүй | Е 951 | Арьсанд хортой нөлөө үзүүлдэг |
Е 160 | Арьсанд хортой нөлөө үзүүлдэг | Е 251 | Даралтанд нөлөөлж болзошгүй | Е 454 | Ходоодны хямрал үүсгэж болзошгүй | Е 952 | Хориглогдсон |
Е 171 | Хоргүй нь нотлогдоогүй | Е 252 | Өмөн үүсгэж болзошгүй | Е 461 | Ходоодны хямрал үүсгэж болзошгүй | Е 954 | Өмөн үүсгэж болзошгүй |
Е 173 | Хоргүй нь нотлогдоогүй | Е 270 | Хүүхдэд аюултай | Е 462 | Ходоодны хямрал үүсгэж болзошгүй | Е 1105 | Арьсанд хортой нөлөө үзүүлдэг |
Эх сурвалж: www.bolod.mn
Б.Цэцэнхан
URL: